13 érdekesség a méz és a méhek világából

13_erdekesseg.jpg

  1. A méhek által gyűjtött szerves anyagok és az ezekből előállított termékek gyógyításra való felhasználását apiterápiának nevezzük. Ennek története már az ősidőkre is visszanyúlik, hiszen az emberek régóta ismerik a méhek munkájának jótékony hatásait.

  2. A dolgozó méhek átlagosan 30-45 napig élnek, és ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak.

  3. Egy méh átlagosan 24 km/óra sebességgel képes repülni.

  4. Kb. 0,3 deciliter mézre (6 teáskanál) lenne szüksége egy méhnek, hogy körberepülje egyszer a Földet.

  5. Egy izgatott méhecskének másodpercenként akár 11.400-szor is rezdülhet a szárnya, amely miatt meghallhatjuk a jellegzetes zümmögő hangot.

  6. A méhek egy kirepülés során általában 50-1000 virágot keresnek fel – ez a szám a növények nektármennyiségétől függ. Egy-egy begyűjtőút kb. 35 percig tart, amelynek 70 milligramm nektár az eredménye. Éppen ezért kb. 2.000.000 virágra van szükség egy liter méz elkészítéséhez.

  7. Minden egyes méhkaptárnak jellegzetes illata van. Ennek köszönhetően képesek hazatalálni a méhek a kirepülések után.

  8. A méh az egyetlen rovar, amely táplálékot termel az ember számára.

  9. A méz az egyetlen táplálék, amely tartalmazza az összes létfenntartáshoz szükséges elemet.

  10. A méznek kiváló hidratáló tulajdonsága van, ezért igen hatékony pl. napozás után. De ennek köszönhetően készíthetünk belőle szépségápolási termékeket, hiszen rendkívül jótékony hatással van az ajkakra és az arcbőrre is.

  11. Ahhoz, hogy fajtamézet (egy fajta virágpor pollenjét 46 százalékban tartalmazó méz) alkothasson meg egy méhész, a méheket megtervezetten elszállítja a különböző virágzó területekre.

  12. Minél sötétebb színe van a méznek, annál több ásványi anyagot tartalmaz. De általánosságban elmondható, hogy az emberi szervezet számára szükséges 24 anyagból 22 megtalálható a mézben.

  13. A méz egy idő után a fizikai változások miatt kikristályosodhat. Ilyenkor a szőlőcukor kristályt épít, de ez egyáltalán nem ront a méz minőségén. Ezt ugyanúgy felhasználhatjuk, de felmelegítve visszanyerhető az eredeti, folyékony halmazállapot is. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne hevítsük 40°C fölé, mert akkor veszíthet a tápanyagaiból.