13 érdekesség a méz és a méhek világából
-
A méhek által gyűjtött szerves anyagok és az ezekből előállított termékek gyógyításra való felhasználását apiterápiának nevezzük. Ennek története már az ősidőkre is visszanyúlik, hiszen az emberek régóta ismerik a méhek munkájának jótékony hatásait.
-
A dolgozó méhek átlagosan 30-45 napig élnek, és ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak.
-
Egy méh átlagosan 24 km/óra sebességgel képes repülni.
-
Kb. 0,3 deciliter mézre (6 teáskanál) lenne szüksége egy méhnek, hogy körberepülje egyszer a Földet.
-
Egy izgatott méhecskének másodpercenként akár 11.400-szor is rezdülhet a szárnya, amely miatt meghallhatjuk a jellegzetes zümmögő hangot.
-
A méhek egy kirepülés során általában 50-1000 virágot keresnek fel – ez a szám a növények nektármennyiségétől függ. Egy-egy begyűjtőút kb. 35 percig tart, amelynek 70 milligramm nektár az eredménye. Éppen ezért kb. 2.000.000 virágra van szükség egy liter méz elkészítéséhez.
-
Minden egyes méhkaptárnak jellegzetes illata van. Ennek köszönhetően képesek hazatalálni a méhek a kirepülések után.
-
A méh az egyetlen rovar, amely táplálékot termel az ember számára.
-
A méz az egyetlen táplálék, amely tartalmazza az összes létfenntartáshoz szükséges elemet.
-
A méznek kiváló hidratáló tulajdonsága van, ezért igen hatékony pl. napozás után. De ennek köszönhetően készíthetünk belőle szépségápolási termékeket, hiszen rendkívül jótékony hatással van az ajkakra és az arcbőrre is.
-
Ahhoz, hogy fajtamézet (egy fajta virágpor pollenjét 46 százalékban tartalmazó méz) alkothasson meg egy méhész, a méheket megtervezetten elszállítja a különböző virágzó területekre.
-
Minél sötétebb színe van a méznek, annál több ásványi anyagot tartalmaz. De általánosságban elmondható, hogy az emberi szervezet számára szükséges 24 anyagból 22 megtalálható a mézben.
-
A méz egy idő után a fizikai változások miatt kikristályosodhat. Ilyenkor a szőlőcukor kristályt épít, de ez egyáltalán nem ront a méz minőségén. Ezt ugyanúgy felhasználhatjuk, de felmelegítve visszanyerhető az eredeti, folyékony halmazállapot is. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne hevítsük 40°C fölé, mert akkor veszíthet a tápanyagaiból.