A méhek védelme – az emberiség védelme

a_mehek_vedelmel.jpg

Kertjeink gyakori látogatói a méhek. Nekik köszönhetően lesznek gyönyörűek a virágaink, és érik meg az édes gyümölcs, valamint a finom zöldség. Azonban 1990 óta folyamatosan nő a veszélyeztetettségük, éppen ezért folyamatosan figyelnünk kell a védelmükre.

A méhek az ökoszisztéma nélkülözhetetlen elemei, hiszen az élelmiszereink kb. egyharmada az ő munkájuknak köszönhető. Szorgos tevékenységük hiányában ugyanis a méztől, valamint a zöldségektől és a gyümölcsöktől is búcsút kellene vennünk. Éppen ezért ügyelnünk kell a védelmükre, hiszen csakis így óvhatjuk meg ezt a rendkívül hasznos fajt!

A virágzó növények

Amikor a jó időben virágzásnak indulnak a növények, akkor a méhek is útra kelnek. Naponta több kilométert is megtesznek, miközben gondoskodnak az „útba eső” növények fejlődéséről. Éppen ezért ezekre a beporzó rovarokra akkor is számítania kell a mezőgazdasági dolgozóknak, ha nincs tudomásunk méhészről vagy méhekről a közelben.

Amit mindenkinek tudni kell

A méhek számára a legártalmasabbak a különböző növényvédő szerek. Ezeket három kategóriába sorolhatjuk, amelyek között megtalálhatjuk a kifejezetten-, illetve a mérsékelten veszélyes szereket, valamint a nem jelölésköteleseket.

Mentsünk mi is életet!

Úgy védhetjük meg legkönnyebben a méhek életét, ha nagy figyelmet fordítunk a különböző növényvédő szerek használatára. A beporzó rovarok számára legaktívabb időszakban (a virágzás) szigorúan tilos a kifejezetten veszélyes minősítésűek használata. A mérsékelt típus csakis méhkímélő technológiával együtt – aktív repülést befejező időszakban – alkalmazható. Természetesen a nem jelöléskötelesek „bevetése” minden körülmény között lehetséges.



Fokozottan ügyeljünk a méhek védelmére, hiszen ezek az apró rovarok nagy segítséget jelentenek az emberiség számára. Nélkülük rengeteg lehetőséget elvesztünk, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozáshoz. Az odafigyelésnek köszönhetően azonban képesek leszünk megóvni őket.