A méhek pusztulása

a_mehek_pusztulasa.jpg

Az emberiség tragédiája

A méhek az emberiség egyik legnagyobb jótevői. Gondos munkájukkal biztosítják az egészséges ételeket, így megadják az emberiség számára legmegfelelőbb táplálkozás lehetőségét. Azonban 1990 óta egyre nagyobb gondot okoz pusztulásuk.

A méhészek számára régóta jelent problémát a méhek pusztulása. Már 1990-ben egyre többen jelezték a problémát, amely szerint ezek a kis rovarok rejtélyes módon tűnnek el.

De miért jelent ez problémát?

A méhek rendkívül hasznos állatok, hiszen nekik köszönhetjük az egyik legkiválóbb természetes gyógyírt. A méz nemcsak fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként hatásos. Kedvezően hat az izmokra, tisztítja a vért, fáradtság ellen is hasznos és csökkenti a stressz káros hatását. Ha a méhek elpusztulnak, mindezt elveszítjük.

De nemcsak emiatt súlyos ez a probléma az emberiség számára. A méhek ugyanis virágbeporzó tulajdonságuknak köszönhetően fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban és a természet alakulásában is. Az általunk fogyasztott élelmiszerek egyharmadát a szorgos munkájuknak köszönhetjük, hiszen enélkül nem lennének

  • zöldségek és gyümölcsök,

  • magvak és konyhai olajok, és

  • fűszerek sem.

Mindezek miatt komoly probléma a méhek pusztulása, hiszen az ő munkájuk nélkül igencsak kevés lehetőségünk lenne egészségesen élni.

Miért alakult ki ez a probléma?

Érdekes fordulat, hogy a mezőgazdaság számára egyik legnagyobb problémát éppen ő maga jelenti – ugyanis a különböző rovarirtó szerek igen komoly veszélyt hordoznak magukban. Ezek között van, amelyek csak legyengíti a méheket, de egyes típusok akár a halálukat is okozhatják.

Ezen kívül más okai is vannak a folyamatnak: a klímaváltozás, egyes élősködők, valamint a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése.



Az ökoszisztéma nélkülözhetetlen részét képezik a beporzó rovarok. A méhek szorgos munkájától a mi életünk is függ, hiszen a pusztulásuk miatt nemcsak a méztől, hanem az egészséges táplálékforrástól is elesünk. Mindezek miatt rendkívül fontos a védelmük.