A méz útja - A kaptártól az asztalig

kaptartol_asztalig.jpg

Nagyon szereti a mézet, de egészen eddig nem tudta, hogy kerül az asztalra ez az aranyló finomság? Akkor most itt az ideje, hogy megismerje a „származását”, a méhek szorgos munkáját. Mai írásunkban folytatjuk az előzőekben megkezdett történetet. Lássuk mi lesz a nektárból, miután elpárolgott belőle a víz?

A nektár feldolgozása

A méhek ezt követően megszűrik a nektárt. Ennek köszönhetően eltávolítják belőle a virágport, az esetleges baktériumokat és a gombák spóráit is. Ennek során megérlelik ezt az anyagot, hogy majd méz lehessen belőle.

Amint a nektár víztartalma 18% alá csökken, a méhek lezárják egy viaszréteggel. Így hosszú ideig tárolható minőségromlás nélkül, ami a kiváló táplálék forrása lesz a rovarok számára az ínséges időkre. Ugyanis az egész nektárgyűjtésnek az a lényege, hogy a méhek élelemraktárt készíthessenek maguknak, és mivel nem tudják mennyire van pontosan szükség, ezért folyamatosan dolgoznak.

A méz szüretelésének előkészítése

A viaszréteggel lezárt „sejtet” már méznek tekinthetjük, és ennek feldolgozása abban az esetben kezdődhet el, ha a méhcsalád többet termelt meg, mint amennyire szüksége lenne. Ez lehetővé teszi, hogy a felesleget elvegyük, a méhek bántódása nélkül.

A méz begyűjtését a méhészek pergetésnek nevezik, ugyanis a folyamat során meg kell pörgetni a lépeket, hogy kicsapódjon az előállított „édesítőszer”. Ez azonban nem túl egyszerű, mert a méhek féltve őrzik a kincsüket, ezért legelőször el kell távolítani őket a keretekről. Ezt követően kezdődik el a pergetés, amely a méhek elől elzárt helyiségben történik

Az egészséges finomság

Legelőször el kell távolítani a viaszos fedeleket, majd a kereteket a mézpergetőbe helyezik. Ez a centrifugálás elvén működik, ezért a kicsapódott méz összegyűlik a tartály alján, ahonnan egy csap segítségével lehet kiengedni az üvegbe.

Ezt több napig pihenni hagyják, mert a folyamat során viasz és levegő kerülhet a mézbe, és emiatt opálos színű lesz. Ezt még néhányszor ellenőrizni kell, a tetején képződött habot időnként pedig el kell távolítani.

Egy különlegesség

Előző cikkünk végén említettünk egy különleges lehetőséget – ami nem más, mint a méznek egy sajátos feldolgozása. Az egyedi eljárásnak köszönhetően nem kell többé a folyékony mézzel bajlódni, hiszen ma már kapható a Floney Mézpasztilla.

A szilárd mézet különböző gyógynövény kivonatokkal keverjük össze, így mindegyik hozzávaló pozitív hatása érvényesülhet. A pasztilla hatalmas előnye, hogy akármikor és akárhol használható gyógyszerként, vagy forró italban feloldva egyaránt.