Természetes gyógyír évezredek óta

termeszetes_gyogyir.jpg

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része. Ez a finom csemege azonban nemcsak az ételek és italok ízesítésére szolgál! A méhek szorgos munkájának eredménye megannyi jótékony hatással rendelkezik, éppen ezért a természet igazi gyógyhatású készítménye.

 

A méz az egyik legrégebb óta ismert gyógyhatású „készítmény”. Az ókori társadalmak és a népi gyógyászat már évezredekkel ezelőtt használta a különféle betegségek és problémák gyógyítására. De minek köszönheti a méz ezt a különleges szerepét?

A tápláló összetevők

A mézet a természet alkotja meg, ezért benne mesterséges anyagokat nem találunk. Helyette glükóz és fruktóz alkotja, ami megadja a mindenki által ismert, rendkívül édes ízét. De emellett nagy mennyiségben találhatunk benne kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket is, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. És ha mindez még nem lenne elég, ez a különleges finomság B- és C-vitaminokat is tartalmaz.

A jótékony hatások

A méz gyorsan felszívódik a szervezetben, ezért a tápláló összetevők egyszerűen eljuthatnak a sejtekhez és ott jótékony változásokat idéznek elő.

A baktériumölő és fertőtlenítő hatásait már régóta ismerték, éppen ezért a sebek gyógyítására alkalmazták. Idővel felfedezték, hogy fájdalomcsillapítóként és köptetőként is kiváló, tehát a torokgyulladás és a megfázás esetében hasznosítható.

Emellett a méz kedvezően hat az izomzatra. Ennek köszönhetően a szívre is jótékony hatással van, segíthet a szívritmuszavarok és a szívizomgyulladás elkerülésében. Továbbá tisztítja a vért és serkenti a keringést, jót tesz az emésztésnek, valamint vérnyomáscsökkentő hatása van. Mivel igen magas az energiatartalma, ezért a fáradtság ellen és a betegségek leküzdése során is alkalmazhatjuk.

És a sort még folytathatjuk tovább. A méznek ugyanis a csontképződésben, a méregtelenítésben, a teljesítménynövelésben is pozitív szerepe van. Nyugtatólag hat az idegekre, ezért csökkenti a stressz káros hatásait.

 

Egy szó mint száz, a méz rendkívül egészséges. A méhek kincse nagyszerű segítség és természetes gyógyír szinte minden problémára.

Címkék: méz