A méhek felépítése

A rendkívül tápláló és egészséges mézet a méhek szorgos munkájának köszönhetjük. Ezek a rovarok az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak, és rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. A méhek fáradhatatlan munkások, akiknek a felépítése és működése megannyi érdekességet rejt.

 

mehek_felepitese.jpg

A méhek megjelenése

A méhek a rovarok osztályába tartoznak, és az azokra általánosan jellemző három fő testtáj – a fej, a tor és a potroh – náluk is megtalálható. A legősibb, rágó típusú szájszerv az ő esetükben átalakult, és az egyes elemek összeolvadásával létrejött a nyaló szájszerv, amely a nektárgyűjtés elengedhetetlen kelléke. Emellett a méhek megjelenésére jellemző a két pár hártyás szárny, valamint a sűrűn szőrözött lábak, amelyeknek a virágpor gyűjtésekor van fontos szerepe.

A különleges látás

A méheknek ún. mozaikszemük van. Ez sok önálló szemecskéből épül fel, amelyek belsejében fényérzékeny idegsejtek helyezkednek el. Ennek köszönhetően érzékelik az ultraibolya fényt, tehát meglátják a virágok (számunkra láthatatlan) különleges mintázatát, amit „leszállópályaként” használnak. Emellett ez a különleges szem lehetővé teszi, hogy sok, egymás után gyorsan változó képet tudjanak megkülönböztetni. Ennek a gyors repüléskor és a zsákmányszerzéskor van nélkülözhetetlen szerepe.

A méhek légzése

A potrohnyíláson át beszívott oxigén az egész testet behálózó hajszálcsöveken keresztül jut el a sejtekhez. A levegő tárolására ún. légzsákot használnak. Érdekesség, hogy a méhek esetében a légzés pont fordítva működik, mit nálunk – amikor az izmaik megfeszülnek, akkor az elhasznált levegő távozik, míg elernyedt állapotban szívják be a friss oxigént.

Vér és vérkeringés

A méhek vére halvány, szinte színtelen. Ez kettős szerepet lát el, egyrészt tápanyagot juttat a szervekhez, másrészt salakanyagot távolít el. Ez a vérnyirok szabadon mozog a testükben, nem úgy, mint az emberek esetében. A keringést az izomzat tartja fenn.

 

A méhek igazán különleges felépítése és működése teszi lehetővé, hogy fáradhatatlanul gyűjtsék a kitűnő mézet. Ennek köszönhetően mindig az asztalra kerülhet ez a tápláló édesség, ami a sütemények és a forró italok ízesítésére egyaránt használható.