A méz útja - A virágtól a méhkaptárig

viragtol_mehkaptarig.jpg

A méz rendkívül egészséges, hiszen megannyi betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas. De mégis hogyan készül ez az ínycsiklandozó gyógyír? Milyen út vezet a virágtól az üvegbe zárt aranyló édességig? Most eláruljuk a titkot!

Egy svéd természetkutató a háziméheket „mézcsinálónak”, azaz Apis mellifera-nak nevezte. Ez rendkívül találó, hiszen ezek a kis rovarok nem összegyűjtik a mézet, hanem a felhalmozott nyersanyagokból előállítják. De hogyan?

A csábítás művészete

A méhek és a virágos növények élete szorosan összefügg egymással, egyikük sem tudna hosszú távon létezni a másik nélkül. Éppen ezért a törzsfejlődés során kialakult a növények édes illata és nektárja, amivel könnyedén odacsalogathatják a méheket. Ők a táplálkozásuk során egyszerűen – szinte a tudtuk nélkül – elvégzik a beporzást, hiszen ahogy hozzáérnek a virágok portokjához, virágpor tapad a szőrös kültakarójukra. Ahogy virágról virágra repkednek, úgy biztosítják a szaporodás lehetőségét a növények számára.

A tápláló energia

A repülőút során szerzett virágpor a méhek számára az egyedüli fehérjeforrás. Ennek fogyasztása elengedhetetlen a számukra, hiszen ebből építik fel a testfehérjéiket.

A nektár párologtatása

A virágporral együtt szállított nektár nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ami miatt a méhek nem tudják sokáig elraktározni. Ugyanis ez egy idő után megerjedne, így elég sok problémát okozna a szorgos kis rovaroknak. Éppen ezért az a kaptárban található idősebb méhek feladata a begyűjtött nektárból elpárologtatni a vizet. De mégis hogyan csinálják ezt?

Felszívják a méhgyomrukba az egészet, és a kaptár egy másik sejtjébe szállítják, ahol szétterítik. Itt több levegő éri a felületét, tehát jobban tud szellőzni, és a magas belső hőmérsékletnek köszönhetően folyamatosan elpárolog belőle a víz. Eközben a méhek sűrű szárnycsapásukkal légáramot keltenek – amivel eltávolítják a páradús levegőt a kaptárból.



Hogy mi történik ez után? Hogyan alakul át a nektár mézzé és miképp lesz emberi fogyasztásra alkalmas? Megtudhatják a következő cikkünkben, amiben még egy nagyon különleges dolgot is elárulunk.